Dissociativ kommunikation mellan Skandiamannen och Vakter 20 min efter Palme-mordet stöder bedömning

Hej alla,

av en ren händelse fick jag kontakt med personer som arbetat nära Palmeutredningen. Det är sent ikväll så jag återger endast emailvxälingen som jag något redigerat för att dölja dem jag  mailat.  För mig framkom det detaljer som starkt stöder Skandiamannens skuld. Se nedan!

 

Första mailet från mig 2020-06-16 :

Hej,
vidarebefordra gärna detta till journalisten Thomas Pettersson. Intressant med Skandiamannen.
 Jag måste bara berätta följande. Min dåvarande fru startade 1988 en mäklarbyrå Upplands Mäklarbyrå, hon skulle syssla med andra-handsuthyrning i Stockholm lite som hobby/sidoverksamhet.
 Hon hade 1986 en person, vars namn är ……, som ville hjälpa vad jag förstår en utländsk bekant att hyra en lägenhet i Gamla Stan ,en tvärgata med utsikt över där Palme bodde. Lilian berättade att hon visade lägenheten och talade med ……, jag tror han är judisk/Israel kontakter, den som skulle bo där gick hela tiden och tittade i fönstren och talade aldrig med Lilian. Hon berättade det var en lite konstig situation när hon kom hem efter visningen.
En tid senare mördades Palme och vi kom att tänka på mannen som ville hyra så vi gav polisen ett tips.
Av ren tilfällighet runt 2010 tror jag, var jag på en fest i …….. och då visade det sig att det var just den …….. som var icke värd men ansvarig för arrangemangen,, öppen som jag är tog jag under kvällen upp saken med honom och vi satt i köket och talade jag tror runt en timme. Han berättade Palmegruppen förhört honom etc.
Lilian tyckte f.ö. att mannen på fantombilden liknade …… vilket den sannerligen inte gör enligt min mening men Lilian kanske menade den andra mannen, Lilian är salig nu så hon kan inte svara.
När jag hörde under veckan som gick att vapensamlaren hade kontakter med Israel och var i gamla stan samma kväll Palme sköts så tänkte jag att jag ska väl i alla fall nämna episoden för er.
Låt mig spekulera eftersom jag tänkt mycket på saken. Jag hade mött Palme en gång på Mynttorget med två livvakter när han gick från sin bostad, jag gillade ju inte Palme politiskt men jag kommer så väl ihåg att våra blickar möttes, han hade mycket varm/vänlig blick när han såg på mig någon sekund. Spekulation:   Någon hade intresse att osynligt kunna iaktta när Palme lämnade bostaden och gick norrut centralt. Denna lägenhet var idealisk för det. OM då några fick besked så hade de enkelt kunna följa efter Palme från Mynttorget till biografen och sedan planera utifrån det.
ha det bra!
Thomas Jackson i Norge   0047-98189351

Svaret på min mail

Thomas,tack för ……..tipset, men Thomas Pettersson och …… är överens om att Olsson/Åsgårds gärningsbeskrivning i den så kallade GMP:n som publicerades 1994 är vederhäftig. Deras slutsats är att så gott som samtliga faktorer kring brottet talar för att det var oplanerat och spontant. Därutöver konstaterar de att i princip alla uppgifter om övervakning, walkie-talkie-män etcetera antingen kunnat avfärdas eller tillkommit så sent (och / eller på uppmaning från polisen eller media) att de saknar värde (dvs: de förklaras troligen av människans mönsterseende psyke samt vilja att hjälpa till). Jag tror därför att du kan lägga lägenhetsanekdoten till handlingarna och glömma den med gott samvete.

Jag skrev då:

Hej igen …
tack för svar, sannerligen speciellt att mordet kan ha varit spontant.  Tanken svindlar.
Men det finns en psykiatrisk detalj som kan tala för det, som jag förmodar Åsgård beaktat, att OM det var spontant så har förmodligen Engström blivit lika chockad själv som andra, vid denna typ av chock dissocierar man själsligt, han kan ha fått s.k. dissociativ amnesi alltså minnesförlust för allt som skedde just då, vilket kan förklara att Engström sett sig själv stående utifrån talande med människor på platsen och i princip trott på det själv.  Han kan alltså ha önskeintalat sig att han bara var där för att hjälpa till. Amnesi är faktiskt den vanligaste dissociativa mekanismen. En annan sak som talar för det kan vara hans självmord.
Inom svensk psykiatri är dissociativa mekanismer styvmoderligt behandlade, jämför man svenska textböcker i psykiatri (jag har dock ej gjort det de senaste 10 åren) med amerikanska så har amerikanska större läroböcker ofta separata kapitel om dissociativa sjukdomer som är ofta hälften så omfattande avseende sidantal som kapitel om schizofreni som brukar vara det största.  Jag köpte många läroböcker i psykiatri fram till ungefär 2010, jag tror inte bland de svenska läroböckerna jag köpta jag såg något separat kapitel någonsin om dissociativa sjukdomer, de brukade få kanske 1/2 till en sida under ett kapitel om neuroser. Läste just att han var väldigt ensam mot slutet av sitt liv. Gissningsvis förlorade han sina vänner som han delade Palmehar med, de har säkert tisslat och tasslat och blivit klivrädda att dras in i något bland annat den här vapensamlaren.
En annan sak som talar för Engström är att han enligt en artikel i Expressen hade sagt till sin första fru att han kom först fram!   Hur kunde han veta det? om han inte var där vid skotttögonblicket, han sa ju han hörde inte ens skottet- eller?  Jag menar chocken kommer trots om han planerat det och upptäckt Palme när han tog sig en promenad mellan 20-22 var det väl en väktare som såg honom.
F.ö. är dissociation som drabbar de apatiska barnen som är svårast plågade – i deras hopplösa situation måste de få fruktansvård ångest.
Två länkar om dissociation:   psykologlänk och den artikel som SvP lät mig skriva för deras tidning när det begav sig, jag har ingen aning vem på Chalmers som lagt upp den under ”Forskning pågår”.
Jag tar upp dissociation i fall 3 av misshandlat barn
……från TJ i Norge!
 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Jag fick då detta svar:

intressant reflektion! Åsgård har inte beaktat någonting med Engström, eftersom karln var struken från utredningen innan Åsgård fick sätta tänderna i utredningen. Åsgård fastnade därför för en annan karl – utan någon som helst koppling till brottsplatsen – som matchade GMP:n. Lustigt nog är denna karl oerhört lik Engström både till utseende, ålder och psykologisk profil; ett magnifikt cirkelresonemang (som man naturligtvis inte kan lasta Åsgård för).
Hur som helst: det stämmer att Engström var oerhört chockad efter dådet. I boken Den osannolika mördaren redovisas de båda väktarnas vittnesmål om hur han betedde sig när han kom tillbaka till Skandia c:a 23.40. Det hela börjar med att han står och bankar på glasdörrarna och att en av dem får gå och öppna, trots att Engström hade både nyckel och stämpelkort i rockfickan … Sen rabblar han okontrollerat: »Han var så liten, han var så liten …« Efter en stund framgår att han pratar om Palme, som han säger sig mer eller mindre ha snubblat över på gatan. Inför väktarna finns dock ingen utvecklad berättelse om att han skulle ha försökt återuppliva Palme, ha sprungit efter mördaren och då ha förväxlats med denne, ha pratat med polisen, osv. Allt det tillkommer successivt under de efterföljande dagarna, som en allt mer utvecklad strategi för att förklara vad han gjort på platsen (ett faktum han inte kan undkomma då han både stämplade ut och observerades av väktarna när han gick ut 1,5–2 minuter före mordet). Andra saker som talar för att han trots allt var medveten om vad han gjort är de rekonstruktioner han senare gör för olika medier, då han mer eller mindre exakt upprepar mördarens observerade beteende (med den sjuka twisten att Engström påstår att det är han själv som betett sig så – men en minut senare).
Hursomhelst: läs boken! Det ska bli intressant att se vad du får ut av alltihop, om inte argument för teorin om dissociativ störning så något annat relevant.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Jag skrev då detta: 17 juni 2020 (3 dagar sedan)

Hej igen,
jag ska nog kjøpe boken, sitter nå i Norge.   Om han sa  ”han var så liten så liten” i ett upprørt tilstand (jag snekker litt norsk nå skønner du, jag har ju bodd 15 år i Norge 🙂) så tror jag han har sett Palme gående, du vet om man aldrig har træffat någon ”stor og viktig person” så ubevisst tror man de er i alle fall i normallængd, gerne litt større, jag såg just vid googling at Palme var 173, alltså under normallængd og Stig Engstrøm 1,82.
Det du beskriver nå er som jag ser som signaler at Engstrøm er skyldig. Det finns også andre intressante kliniske tegn på………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
hilsen fra Norge
TJ