Dr Thomas GA Jackson – Den Psykiatriske Polisen

Kära läsare!

Ikväll lyssnade jag på Oslo Filharmoniker.

När de spelade La Valse av Maurice Ravel riktigt kände jag i min kropp ord som kom djupt inifrån, ord som växte fram inom mig.  Och jag kände en befrielse – där har vi det.

Jag förstod äntligen vad jag egentligen sysslat med under alla mina år inom medicinen och framför allt inom psykiatrin – jag har varit polis.

”Dr Jackson – den psykiatriske polisen” – varken mer eller mindre var de ord som växte fram.

Ja, det är det jag sysslat med under alla mina år inom psykiatrin – ända sedan jag fick mitt första underläkarvikariat 24 år gammal år 1977 på Långbro Mentalsjukhus i Stockholm.

Alla som jobbat med mig vet hur noggrann jag varit att följa goda läroböcker, lyssna på patienterna och funnit 1000-tals feldiagnoser och felmedicineringar iverksatta av gravt inkompetenta och nonchalanta kollegor. Jag har säkert ett tio-tal gånger anmält s.k. chefsöverläkare till både Socialstyrelse i Sverige, Fylkeslege i Norge och General Medical Council i Storbritannien. Och jag har fått tack från myndigheter i alla tre länderna.

Men vad jag egentligen gjort är att jag varit en polis som försökt hålla ordning och reda på mina kollegor. Det är det som är sanningen.

Därför är det tämligen naturligt att jag nu arbetar med just juridik-medicin-etik för klienter som råkat illa ut i rättssaker med anknytning till sjukvården.

Kanske har jag äntligen förstått mitt kall – min uppgift i livet blev att vara medicinsk – framför allt psykiatrisk – polis.

 

Så om Du vill ha min konsulthjälp i medicinska sakfrågor där Du klagar på sjukvården, läkare, sköterskor eller allmänt se kontakta mig gärna på min hemsida www.thomasjackson.se