Dag 1 Process mot SVTs vridjournalistik om apatiska barn

Dag 1

Detta är bloggens startsida. Informationen kommer att ges dagligen vardagar vid 18.00-tiden via bloggens inlägg förutom då jag är på resande fot. Detta första är det enda som publiceras både på startsidan och som inlägg. 

Idag torsdag 14 maj 2020. Jag bedömer det nu lämpligt starta en offentlig skadeståndsprocess mot Sveriges Television avseende deras agerande i apatiska barn rapporteringen. En rapportering som startade en copycat epidemi av övergrepp. Se länk 1 nedan till min bok Copycatbarnen som publicerades redan år 2009 där jag varnar och till och med formulerar att jag gärna för barnens skull riskerar min specialistlicens i psykiatri. I länk 2 nedan ser ni hur SVT tagit initiativ till en egen utredning om Uppdrag gransknings reportage om apatiska barn som sändes september 2006.

Reportaget om apatiska barn hade betydligt större konsekvenser än allmänheten känner till eftersom Socialdemokraterna förlorade valet på grund av reportaget. SVT hade nämligen två Uppdrag gransknings program i pipeline veckorna före valet 2006. Ett program med negativ personskildring om dåvarande statsminister Göran Person och Uppdrag gransknings program om apatiska barn.

Det diskuterades hur man skulle göra avseende sändningsdagar. Riksdagsvalet 2006 var bara någon vecka bort. Då reportaget om apatiska barn var så ytterst kritiskt mot socialdemokratiska regeringens utredning SOU 2006:49 så gav just det  programmet moraliskt momentum till ansvarig utgivare Nils Hanson att sända programmet om Göran Persson FÖRE valet. Alltså eftersom han icke önskade alltför explicit påverka valet och reportaget om apatiska barn sågs som en dödsstöt mot Socialdemokraternas valrörelse.

Efter att det kritiska programmet sänts om Göran Person sjönk socialdemokraterna med flera procent och samlade 171 mandat istället för nödvändiga 175. Nils Hanson menade dock att det hade sjunkit ännu mer om reportaget om barnen sänts före valet.   Det oerhörda är dock att SOU 2006:49 var en egentlig utredningsbragd av socialdemokraterna, en välgjord statlig utredning som öppnade upp för den ditintills i Sverige okända diagnosen MAL-BP. Så en modig välgjord SOU med empati för utsatta barn gjordes internt på SVT ned som främlingsfientlig trots att den förtjänade beröm och respekt för gammal hederlig socialdemokratisk arbetarmoral. Och knuffade det kritiska programmet om Göran Person till veckan före valet där Person framställs som en som maktfullkomlig med diktatoriska maktanspråk som  trakasserar andra för att de har löständer och liknande. F.ö. kan noteras att Uppdrag granskning blockerat mig på Twitter sedan två år tillbaks.

 

Länk 1. nedan är min bok Copycatbarnen där jag berättar om det enorma lidande de apatiska barnen genomgår och refererar till internationella experter.

Länk 2 nedan är den utredning som SVT själva startade om programmet som desavouerade en statlig utredning.

Länk 3. nedan är en artikel i Expressen där barnen berättar ”vi tvingades spela sjuka”. Barnen blev slagna och svårt svultna under flera år.

Länk 4. nedan journalisten Ola Sandstig skriver i Expressen ur ett helt land blev lurat av SVT:s Uppdrag granskning.

Länk 5. nedan är Peter Santessons artikel i Sveriges och Kommuners Tidning Samhällsnytt som diskuterar svårigheterna att lyfta fram sanningen ”Ger historien någonsin någon rätt”.

Nu ska vi alltså se när undertecknad dagligen, fr.o.m. imorgon kommer att pressa SVT/SR och annan media att erkänna sina tillkortakommande. Notera att SVT, alltså svensk public service, skriver i länk 2 ”SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar skall vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då skall vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Länk 1.    http://www.litenupplaga.se/465

Länk 2.  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ug-s-program-om-apatiska-barn-kritiseras-i-ny-rapport

Länk 3.   https://www.expressen.se/nyheter/apatiska-barnen-berattar-vi-tvingades-spela-sjuka/

Länk 4.   https://www.expressen.se/debatt/ett-helt-land-blev-lurat-om-de-apatiska-barnen/

Länk 5.   https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ger-historien-nagonsin-nagon-ratt-32545