Skakande emailkorrespondens avslöjas mellan Barnläkarföreningen – Socialstyrelsen – Dr Jackson

Från: Thomas Jackson
Tor 2019-01-24, 22:06
Till: Anna Bärtås
Kopia: Tove Gunnarsson; anna.dahlberg@expressen.se; kjellasplund1@gmail.com; lars.farde@ki.se; ordforande@slf.se; ove.andersson@slf.se; peter.wolodarski@dn.se; thomas.mattsson@expressen.se; jan.ostergren@lakartidningen.se; jan.josefsson@svt.se; jan.helin@svt.se; jan sjunnesson; jan.svedlund@neuro.gu.se; anna.benker@sr.se; Åke Blomdahl; nils.hanson@svt.se; hanna.stjarne@svt.se; Hanna Thorsen; Rogsahl@gmail.com; Mikael Willgert; mikael jalving; cilla.benko@sr.se; henry.ascher@socmed.gu.se; anders.hjern@chess.su.se; Anders Östlund; anders.lundberg@slf.se; anders.dahlqvist@slf.se; par.oberg@nordfront.se; par.sjogren@nordfront.se; par.gunnarsson@lakartidningen.se; tipsa@aftonbladet.se; tipsa@samnytt.se; tipsaqviberg@gmail.com; redaktionen@tt.se; redaktionen@newsvoice.se; redaktion@samtiden.nu; redaktion@friatider.se; redaktionen@expressen.se; berit.rekaa@nrk.no; tips@allehanda.se; matilda.jansson@sverigesradio.se; susanne.helsing@sverigesradio.se; kristina.martensson@rvn.se; kristina.norden@rvn.se; Lena Karlsson; lena.mellin@aftonbladet.se; Maria Celander; camilla.kvartoft@svt.se; Karl-Olov Arnstberg; gunnar.sandelin@gmail.com; belinda.olsson@svt.se; Olav Bengtsson; ingridcarlqvist@gmail.com; david.baas@expressen.se; david.wingren@dagen.se; eva.wiberg@gu.se; elisabeth@partnerskapforframgang.se; elisabeth.sandlund@dagen.se; fredric.karen@svd.se; Kent Forssgren; glambertz@hotmail.com; gard.steiro@vg.no; SSPX GB & Scandinavia; info@nrk.no; info@swebbtv.se; info@katerinamagasin.se; information@forvaltningsstiftelsen.se; info@liberalerna.se; info@slf.se; info@alternativforsverige.se; Jan Tullberg; karl.sallin@ki.se; karin.batelson@slf.se; karin.bergqvist@lakartidningen.se; lars.joelsson@vgregion.se; sara.stendahl@law.gu.se; Vávra Suk

Till: Anna Bärtås, ordförande för Svensk Barnläkarförening.

Ni anför ett synnerligen olämpligt svar.

Ni tycks med Ert svar överhuvudtaget icke förstå allvaret i situationen och det torde på ren svenska vara Er förbannade plikt som ordförande i svensk barnläkarförening att diskutera varför hundratals flyktingbarn ligger och ordineras sondmatning av Era kollegor vilket vad vi förstått för de värst utsatta barnen torde jämföras med långvarig tortyr – ER och andra läkares roller kommer att begäras rättsligt prövas.

Ni anför att jag kallar Er och Era kollegor inkompetenta och okunniga – i denna sak. Jag ber Dig notera att om Ni icke kan förklara er hållning utifrån inkompetens eller okunnighet så är det mest logiska alternativet att ni medvetet och utan empati för de utsatta barnen låter denna grova misshandel av politiska skäl fortsätta. Vilket då är kriminellt. Lyssna nu! Jag håller detta senare alternativet för osannolikt.

I denna tragiska övergreppssak är en samling flagrant fega svenska läkare medverkande. Vid Ert vittnesmål i rättsprocessen Jackson./.Helin B 15812-16 16 april 2018 vid Stockholms Tingsrätt framkom att Ni ej hade kunskap i någon som helst grad om termen Malingering by Proxy – MAL-BP. MAL-BP vilket enligt en enhetlig internationell expertis (prof Feldman, prof Lask, Libow PhD) inom området medicinsk by proxy misshandel är den sannolika diagnosen på det epidemiska fenomen som drabbar hundratals flyktingbarn i Sverige. General Medical Council i Storbritannien som torde räknas bland världens mest respekterade medicinska myndigheter, om icke den mest respekterade, har explicit formulerat att Dr Jackson har icke gjort något fel när han diskuterar MAL-BP i epidemin av livlösa flyktingbarn i Sverige. GMC känner väl till epidemin och mitt läkarförbunds etiska kommitté, British Medical Association har formulerat stor oro att barnen används som brickor i ett spel. Men från det patetiska svenska etablissemanget inom journalistik och medicin är det totalt tyst om denna oro från internationella myndigheter och organisationer. Ni pratar i nattmössan om högerextrema krafter för att skydda Er själva.

Ni har bekräftat i Ert mail att Ni icke ens diskuterar barnens öde internt på Era utbildningsdagar. Ert email illustrerade en skrämmande okunnighet, en skämmande empatilöshet för dessa utsatta barn och ett lika skrämmande ointresse och arrogans för diagnostik på dessa fruktansvärda övergrepp som drabbar ”extra vulnerable children”. Är Du ens läkare? Förekommer det inga läkare med sanningslidelse, kunskap och empati i Sveriges Läkarförbund. På min ära- det verkar faktiskt så!

Vilka tror Ni att Ni är? Ni patetiskt mediokra, i denna sak, representanter för läkarkåren som stoltserar i styrelser och försöker spela allvetande i avsaknad av all respekt för vetenskapliga grundprinciper. Ni uppträder lika arrogant som det patetiska etablissemanget på Karolinska Institutet som inte förstår att vetenskapens första och viktigaste postulat är kärlek till sanningen.

Efter att Du och Ove Andersson vittnat i rättegången refererad till ovan tillskrev jag Er två ett mycket positivt och vänligt brev som även tillsändes ordförande för Läkarförbundet. Det var en signal att jag erbjöd mig att samarbeta och jag kan komma och undervisa för Svensk Barnläkarförening hur vi ser på dessa övergrepp i England och USA. Noll intresse från Er sida.

Jag anser att tiden är övermogen för Läkarförbundet och BLF att diskutera detta med Era jurister. Jag har diskuterat saken med Riksåklagaren och jag har sedan i höstas gett upp att få Läkarförbundets öra. Detta kan jag förstå eftersom det är Ni läkare som nonchalerar relevant diagnostik och riskerar bedömas som kriminella.

För några veckor sedan var jag ute med några erfarna specialistläkarkollegor i Stockholm. Bl.a. en är erfaren dubbelspecialist inom öron-näsa-hals kirurgi/intensivvård. Denne tackade mig för att tack vare mina ansträngningar, som trots Er passivitet och arrogans, har kunskapen om MAL-BP nått ut till en mängd läkare så kan IVA-läkarna nu säga nej när barnläkaren kommer med vuxna anhöriga som vill tvinga på ett barn en näringssond genom näsan ner till magen, på ett oroligt barn som ej vill ha näringssond men gör så pass mycket motstånd att barnet måste sövas – enligt barnläkaren. Saken har varit problematisk för barn-IVA läkarna ty de är ju en servicespecialitet. Enligt Socialstyrelsens vägledning har de dock rättighet att bedöma barnet individuellt – tack gode Gud för det- och kan nu vägra tack vare ökad kunskap om MAL-BP. Och Du har mage att formulera ett oförskämt email till mig. Är Ni överhuvudtaget vuxna i Sveriges Läkarförbund?

Sedan en annan sak. Vänligen tag med Dig följande budskap: Jag anser Du är antingen kriminell eller en fulminant inkompetent idiot, liksom jag anser dubbelåsnan prof Lars Farde vara en feg idiot som älskar sin egen navel mer än kunskap. Likaledes hans sambo enkelåsnan psykiater Tove Gunnarsson som tydligen sålt sin själ för en medioker idiot till ordförande i Svensk Psykiatrisk Förening vid namn Liselott Risö Bergerlind som fick så pass häftig kritik av Socialstyrelsen att en jurist som läste Socialstyrelsens utlåtande trodde att ”huvuden skulle rulla”. Nuvarande rektorn på Karolinska Institutet anser jag vara en oartig idiot som visar vilket pack som styr på Karolinska Institutet. För att ej tala om trippelåsnan och idioten Lars Joelsson som till mig skriker i telefonen (år 2011) om vi inte sätter sonder på barnen så dör de när sanningen är den att Lars Joelsson och en mängd andra aktivister tillhör ett sanslöst mediokert pack som i sanningens namn möjliggör för traffickers och vuxna asylsökande svälta barnen till dödens gräns och apati – och låter barnen vårdas av sina torterare/övergreppsmän.

Och om Du har den minsta tanke på att jag som djupt troende kristen läkare kommer att glömma eller nonchalera dessa av svenska samhället grovt misshandlade barn och ha den minsta respekt för dessa galningar till läkare och s.k. forskare vid korrupta Karolinska Institutet i Sverige som sitter i ett mediokert etablissemang och ser bort från det oerhörda lidande dessa barn genomgår för att åsnor som Ni, Lars Farde, Lars Joelsson med flera är mer intresserade att skydda er själva från världens största medicinska skandal som kan ha medfört döden för de värst drabbade barnen än att lindra barnens lidande, så tar Ni grundligt fel.

Jag uppmanar nu Er, Lars Farde, Lars Joelsson och andra dubbelåsnor att anmäla mig för förolämpning eller förtal. Så får jag ännu ett tillfälle att inför domstol berätta vilka fega dårar som sitter i Sveriges s.k. medicinska etablissemang. Jag ber Dig f.ö.notera att jag inte behövde betala en krona i rättegångskostnader mot trippelåsnan Jan Helin. Domstolen förstod lite mer.

Ni kommer att bli polisanmäld och jag kommer att ha Ert email och denna dialog i övrigt som rekvisit.

Och till ER som får detta brev som jag ej skäller ut. Ingen av er kan med någon som helst trovärdighet hävda att min utskällning av dessa idioter till fega svenska läkare och forskare är att ta i för mycket om ni betänker att pga dessa filurer så ligger barn under månader och år i blöjor, nedtystade och sondsvältes till dödens gräns och vissa har jag fått rapport om över dödens gräns.

För övrigt är jag icke ”Du” med Anna Bärtås eller de andra filurerna som kan kopplas till mörkläggningen och har den stora fräckheten att kalla sig medicinska forskare eller läkare.

In Christo et Maria

Enligt katolsk tro är det Maria som möter den döende på andra sidan och Hon kommer att ta dessa arma barn som avlidit i sin famn. Barn som inte blev trodda av ett medicinskt och journalistiskt etablissemang i Sverige på ett så pass grymt sätt att det för de svårast drabbade barnen torde sakna motsvarighet i världshistorien – i paritet med Gulag läger och KZ-läger. Barn som svälts ihjäl under årslånga manipulativa processer, och med fegheten som modus operandi hos dårar i svensk läkar-och journalistkår, lämnats av dessa till sitt öde.

Thomas GA Jackson
(Acting professor European College of Psychiatry, Director Evidence Based Medicins LTD Leeds/UK)
Postboks 148
2241 Magnor
NORGE

 

 

 

 

Från: Anna Bärtås <anna.k.bartas@gmail.com> Skickat: den 24 januari 2019 19:51 Till: Thomas Jackson
Kopia: Tove Gunnarsson; anna.dahlberg@expressen.se; kjellasplund1@gmail.com; lars.farde@ki.se; ordforande@slf.se; ove.andersson@slf.se; peter.wolodarski@dn.se; thomas.mattsson@expressen.se
Ämne: Re: Om utveckling av rättsliga åtgärder avseende apatiska barn tragedin

Thomas,

Jag är sedan tre år ordförande i Svenska Barnläkarföreningen (BLF). Under den tiden har den fråga du driver inte diskuterats i föreningen. De händelser du refererar till ligger långt före min tid.

BLF är en förening där nästan alla svenska barnläkare (drygt 2000) är medlemmar. Vi skriver vårdprogram, ordnar utbildningar och bidrar med vetenskap och specialistkunskap för en högkvalitativ barnsjukvård och god hälsa för barn. Jag och föreningen som helhet har självklart ingen annan agenda.

Ordförandeuppdraget är ett fritidsuppdrag. Till vardags är jag överläkare och verksamhetschef för en barn- och ungdomsklinik och jag arbetar brett och hårt för att barnsjukvården ska fungera bra lokalt och nationellt.

Du har upprepat och svepande kallat mig och kollegor inkompetenta och okunniga. Det är otrevligt. Jag ber dig vänligen men bestämt att inte kontakta mig fler gånger.

/Anna Bärtås

 

 

 

Från: tors 24 jan. 2019 kl. 11:16 skrev Thomas Jackson <thomas.a.jackson@hotmail.com>:

Hej Anna,

Jag skriver till Dig i Din egenskap av ordförande för Svenska Barnläkarföreningen och SBLF:s roll i apatiska barn epidemin som enligt internationella experter och myndigheter sannolikt kan vara en variant av övergreppet Malingering by Proxy (MAL-BP).

Kopia sändes även till Ove Andersson 2:e vice ordförande Läkarförbundet, Heidi Stensmyren ordf Läkarförbundet, Peter Wolodarski på Dagens Nyheter, Thomas Mattsson på Expressen, Kjell Asplund, Lars Farde prof i psykiatri på Karolinska och hans sambo Tove Gunnarsson som arbetat nära under många år med en person jag anmälde till Socialstyrelsen år 1999 för vanvård av patienter nämligen Lise Lott Risö Bergerlind som åren 2006 och framåt varit tongivande i Svensk Psykiatrisk Förening och som samarbetat nära med Gellert Tamas, journalisten utan journalist-utbildning, som fick hela Sveriges journalistkårs uppdrag att bli expert på ”apatiska barn” och som refereras till i Socialstyrelsens vägledning.

Jag vidarebefordrar ett mail jag fått från Socialstyrelsen för snart två år sedan, som Du redan då fick kopia på, som belyser den oklara vetenskapliga situationen och som berättar att Socialstyrelsen hämtar sakkunskap från professionsföreningarna i detta fall från barnläkarföreningen där Du är ordförande. I rättegången via länk 16 april 2018 Jackson ./. Helin B 15812-16 framkom att Du icke kände till ”Malingering by Proxy” terminologin vilket icke heller Ove Andersson 2:e vice ordförande i Läkarföreningen gjorde. I USA kallas alltså de situationer där läkaren luras till att behandlingsmisshandla barnen för MAL-BP. I Storbritannien där jag lärde mig diagnostiken kallas det för ”Fabricated or Induced Illness in Children”.

Under alla åren har jag haft ett i huvudsak vänligt och korrekt bemötande från Socialstyrelsen som varit väl medvetna om problematiken att läkare har olika synpunkter och de har hänvisat, ibland i telefonsamtal med en ”suck”, till att barnläkarföreningen utgjort ett problem. De har inte tydligare redogjort för hur när jag frågat men jag har under årens lopp haft kontakt med allmänläkare som varit anställda på Socialstyrelsen, Kjell Asplund f.d. generaldirektör, Birgitta Larsson utredare apatiska barn, Anders Printz chefsjurist, Elis Envall utredare apatiska barn m.fl. Flera av dessa har korrekt och vänligt med viss vånda beskrivit barnläkarföreningen som ett problem i hanteringen av den s.k. apatiska barn epidemin. Jag har aldrig fått besked hur men sannolikt har Socialstyrelsen använt barnläkarföreningen som tyngsta expert-instansen i saken istället för att enligt undertecknads råd inhämta expertis utomlands. Personligen menar jag att barnläkarföreningens experter har politiserat medicinsk vetenskap. Experterna har enligt undertecknad haft en tydligt vänster aktivistisk agenda där de medvetet bortsett från barnens lidande och utestängt ett sannolikt korrekt diagnostiskt perspektiv.

Saken är synnerligen komplex då icke bara politiska låsningar tycks ha förekommit inom SBLF utan även personliga låsningar inom Svensk Psykiatrisk Förening. Låt mig kort kommentera detta sistnämnda.
Undertecknad har sedan drygt 10 år ingen kontakt med professor Lars Farde, psykiatriska institutionen vid Karolinska Institutet. Men han råkar vara min ex-svåger.

När undertecknad skrev den artikel som publicerades 18 januari 2006 i Dagens Medicin med rubriken ”Ny diagnostik krävs för att förstå apatiska barn”, och blev refererad till i SOU 2006:49 så stod jag för 99% av författandet, jag läste upp i telefon artikeln för Lars Farde och han ansåg artikeln var ”bra” och gjorde tillägget ”eftersom detta icke beskrivits tidigare”. Dåvarande debatt redaktör Henrik Kennedy på Dagens Medicin var tveksam till att publicera men jag sa till honom, ”ring till Lars Farde på KI då, han är professor i psykiatri och han ansåg den bra”. Jag vet ej om Henrik Kennedy gjorde detta men hans fru är ju nuvarande chefredaktör på Dagens Medicin så den som är intresserad kan ju ringa henne.

Notera alltså att Lars Farde känner till skandalen, Lars Fardes sambo psykiater Tove Gunnarsson har i många år varit ”bästis” med den under flera år ordförande i Svensk Psykiatrisk Förening Lise Lott Risö Bergerlind som undertecknad anmälde för grov vanvård år 1999. Risö Bergerlind fick kraftig kritik av Socialstyrelsen som gjorde sannolikt Sveriges största granskning som ditintlls gjorts på en psykiatrisk klinik, i Borås. Jag har hört att ett utländskt universitet nu har utredningen mot Risö i sin ägo och de är intresserade vad detta kan ha för betydelse för apatiska barn epidemin i Sverige eftersom Risö Bergerlind som är en uttalad professionell fiende till undertecknad, hon försökte faktiskt hota mig att ta tillbaks anmälan, sitter som ordförande/ledande styrelseposter i SPF åren 2006-2012 när undertecknad visselblåser i apatiska barn saken. Risö Bergerlind som saknar vetenskaplig meritering, som enligt undertecknad är en av de odugligaste kollegor han träffat, impulsdriven, autistiska drag, maktorienterad, dåligt påläst. Hela utredningen om Risö Bergerlind kommer att läggas ut på internet.

Grunden till att apatiska barn epidemin skett i Sverige torde alltså till viss del kunna bero på politiska och personliga låsningar:
Politiska låsningar i barnläkarföreningen där vänsteraktivister synes mer eller mindre ha kidnappat problematiken.
Och personliga låsningar i Svensk Psykiatrisk Förening där ledande personer som prof Lars Farde, undertecknads ex-svåger, Risö Bergerlind som pga undertecknad kritiserats av Socialstyrelsen och psykiater Tove Gunnarsson som sannolikt cementerat någon form av allians mellan Lars Farde med stora ekonomiska intressen i Astra-Zeneca via sin anställning och Risö Bergerlind. Lars Farde fann det sannolikt obekvämt av både ekonomiska och andra skäl att stå upp för sin ex-svåger som av Risö Bergerlinds vän Gellert Tamas kallats högerextremist. Den okunnige maktorienterade Risö Bergerlind och Gellert Tamas sitter under Almedals-dagarna i gemensamma panelsamtal om apatiska barn problematiken. Den ene fattar mindre än den andre – men de har en gemensam kritiker- undertecknad.

Saken är nu låst. Undertecknad fokuserar hädanefter på de rättsprocesser som pågår, dels mot Karolinska Institutet för forskningsfusk i apatiska barn saken där de dock nu alltmer går åt att det är vad undertecknad sagt nämligen ”unikt för Sverige och MAL-BP”. Dels mot SVT som grovt svikit sitt publicistiska uppdrag då de i en komplicerad medicinsk fråga kraftigt politiserade och icke bara mörklade visselblåsare utan trakasserade och smutskastade dessa. Resultat har blivit en av världens sannolikt största medicinska skandaler där utsatta flyktingbarn försätts i en s.k. MAL-BP situation och grovt vanvårdas för andras vinning. Julian Sheather i British Medical Associations etiska kommitté har varnat för denna vanvård.
Det är ingen speciellt vacker bild som framträder av svensk journalistik eller Svenska Läkarförbundet med dess, åtminstone vissa, korrupta styrelsemedlemmar. Anna Dahlberg på Expressen får också kopia på detta brev eftersom jag talade med henne utförligt om assistansfusk i Örebro för några år sedan. Den kollega som Risö Bergerlind, som sitter valkommittén till SPF:s styrelse, nu senast valt in är just den psykiater jag kritiserade i Örebro som skrev falskt assistensintyg till en familj som kostar försäkringskassan 4,2 miljoner om året.

Svensk Psykiatrisk Förening fullständigt stinker – feminism, okunnighet, korruption, falska intyg, rädsla.

SPF fungerade bra när professorer var ordförande som förr i tiden. Apatiska barn epidemin hade aldrig kunnat ske när t.ex. en person som prof Jan Wåhlinder satt som ordförande. Men kunskap är ju om jag får överdriva icke-feministiskt, paternalistiskt och borgerligt och när kunskap ses ned på får vi katastrofer som apatiska barn epidemin. För Risö Bergerlind var det sannolikt viktigare att få hämnd på Dr Jackson för upplevda personliga oförätter än att göra sin läxa och sätta sig in i den vetenskapliga litteraturen om medicinsk barnmisshandel och säga till Gellert Tamas som var svensk medias hermenutiker ”Jackson har nog en poäng, låt oss i alla fall lyssna på honom och låta honom berätta om den forskning på MAL-BP han bedriver”.

med vänlig hälsning

Thomas Jackson leg.läk/specialist vuxenpsykiatri mobil 070-5093176
Acting Professor European College of Psychiatry, Leeds/UK
Director Evidence based Medicine LTD, Leeds/UK

Tf ordförande Klasiskt Konservativa Partiet- KKP

Läs gärna min artikel som fick betyget ”brilliant” i ett mail från professor Marc Feldman känd forskar i USA på MAL-BP

https://www.bioedge.org/indepth/view/only-in-sweden-but-why/12361/

BioEdge: Only in Sweden? But why?
At least a thousand refugee children awaiting political asylum are unable to eat, speak and move.
www.bioedge.org

 

 

 

Från: Jenee, Isabelle <Isabelle.Jenee@socialstyrelsen.se>
Skickat: den 8 mars 2017 09:15
Till: Thomas Jackson
Kopia: anna.k.bartas@gmail.com
Ämne: SV: General Medical Council friar Dr. Jackson helt.

 

Hej Thomas,

I anslutning till vårt senaste samtal och din skrivelse med frågor om Socialstyrelsens ståndpunkt vad gäller diagnostisering av apatiska barn har jag stämt av med berörda avdelningar på myndigheten. Nedan följer Socialstyrelsens inställning i dessa frågor.

Fråga 1. ”Ser ni undertecknad som helt frånkopplad ärendet eller har Ni intresse som myndighet av den kompetens undertecknad och mina engelska kollegor har i saken om differentialdiagnostiska synpunkter på ”apatiska barn”?

Svar:
Socialstyrelsen publicerade 2013 Barn med uppgivenhetssyndrom En vägledning för personal inom socialtjänst och hälso- och sjukvård. I denna sammanfattas bakgrund, resultat av kartläggningar angående förekomst, beskrivningar och överväganden kring symptombilder. Här framgår också de ståndpunkter vad gäller diagnostik och handläggning som arbetet gav underlag för. Se bifogad länk nedan.
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19031/2013-4-5.pdf

Två fördjupningskoder infördes från och med 1 januari 2014 (se vägledningen sidan 44). Syftet med att särskilda diagnoskoder tillskapades var att underlätta epidemiologiska studier av förekomsten och dess förändringar över tiden samt uppföljning av förlopp och behandling och annan klinisk forskning.
Som en ”pragmatisk lösning” placerades uppgivenhetssyndrom som en s.k. fördjupningskod under depressionsavsnittet i den svenska versionen av ICD-10:
● F32.3A Uppgivenhetssyndrom
● Z65.8A Problem som har samband med flyktingskap och asylsökande (tilläggskod)
Vägledningen beskriver vad som bör i ingå i bedömningen samt att samsjuklighet och ett flertal differentialdiagnoser behöver övervägas inom en diagnostiska process.

Det finns inget beslut om att revidera vägledningen Barn med uppgivenhetssyndrom (2013). Dock pågår ett arbete med uppföljning och analys vid Socialstyrelsen. I detta arbete som utförs av en intern arbetsgrupp, kommer vi att använda fördjupningskoderna (F32.3A samt Z65.8A) där data för 2014-15 nu finns tillgängliga i patientregistret (PAR).
Vi ser inte något aktuellt behov av att rekrytera extern kompetens. Vid framtagande eller revision av kunskapsstöd/vägledningar brukar rekrytering av externa experter ske via professionsföreningarna.

Fråga 2. ”Jag är 64 år nu och tänkte starta upp privat läkarmottagning och är angelägen att få ett dokument från Er att undertecknads synpunkter icke bedöms som vare sig fel eller irrelevanta för barn med uppgivenhetssyndrom eftersom ingen kan utesluta att bland denna stora grupp av barn verkligen förekommer fall av påförd sjukdom”.

Svar:
Socialstyrelsen har inte någon möjlighet att intyga huruvida en viss behandling eller vård är i överenstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet eller att en legitimerad yrkesutövare har agerat i överenstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, utan det är IVO som inom ramen för sin tillsyn har att pröva om en behandling/åtgärd är utförd i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Socialstyrelsen är förvaltningsmyndighet för bland annat verksamhet som rör hälso- och sjukvård. Av 4 § 1 förordningen (2015:284) med instruktion för Socialstyrelsen framgår att Socialstyrelsen genom kunskapsstöd och föreskrifter ska bidra till att hälso- och sjukvården och socialtjänsten bedrivs enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Socialstyrelsen utövar inte någon tillsyn över hälso- och sjukvården och dess personal. Detta ansvar åligger Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Av 6 kap. 1 § patientsäkerhetslagen (2010:659) framgår att hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Vidare framgår det av 6 kap. 2 § samma lag att den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen bär själv ansvaret för hur han eller hon fullgör sina arbetsuppgifter.

När det gäller just begreppet ”vetenskap och beprövad erfarenhet” brukar Socialstyrelsen hänvisa till följande förklaringar:
I Alternativmedicinkommitténs huvudbetänkande (SOU 1989:60 s. 59) har kommittén citerat ett svar till en enskild läkare från 1976 i vilket Socialstyrelsen då som sin uppfattning framfört följande. ”Ur juridisk synvinkel innebär uttrycket att läkaren i sin yrkesmässiga utövning har att beakta såväl vetenskap som beprövad erfarenhet. Författningstexten innebär sålunda ett både och – inte ett antingen eller.”

I vissa fall har Socialstyrelsen utfärdat anvisningar till ledning för medicinalpersonalen i vissa konkreta situationer t.ex. angående hur vissa sjukdomstillstånd bör diagnostiseras eller behandlas. I de fall särskilda anvisningar eller föreskrifter finns utfärdade innebär kravet på vetenskap och beprövad erfarenhet naturligtvis att sådana anvisningar följs.

Alternativmedicinkommittén angav vidare i sitt betänkande att även om begreppen sakkunnig vård och vetenskap och beprövad erfarenhet avser medicinska förhållanden är dessa i första hand ändå juridiska termer för rättsliga ändamål och utgör i sådana sammanhang en sorts måttstock, som appliceras på redan inträffade händelser, för att pröva det professionella handlandet. Vid denna prövning är det inte nödvändigtvis det senaste eller bäst dokumenterade inom vetenskapen och inte heller alltid det man har längst klinisk erfarenhet av, som fäller avgörandet. Om det saknas vägledning i författningar blir det i stället fråga om en tänkt jämförelse med hur en kompetent yrkesutövare skulle ha gjort i motsvarande situation, dvs. vad en opartisk bedömare anser vara riktigt handlande under givna omständigheter. När människor vänder sig till hälso- och sjukvården skall de kunna lita på att alltid få en sakkunnig och trygg vård. Tilltron till den etablerade medicinen är också stor bland patienterna. Grunden för denna tilltro är en solid kunskapsgrund och ett vetenskapligt synsätt hos hälso- och sjukvårdspersonalen (SOU 1989:60 s. 61).

Jag hoppas att denna information tydliggör Socialstyrelsens inställning till dina förslag.

Vänliga hälsningar
Isabelle
……………………………………………………………
Isabelle Jenee
Utredare
075-247 35 84

SOCIALSTYRELSEN
Generaldirektörens stab
106 30 Stockholm
Växel 075-247 30 00
www.socialstyrelsen.se

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg.

 

 

 

 

 

Från: Thomas Jackson [mailto:thomas.a.jackson@hotmail.com]
Skickat: den 1 mars 2017 12:33
Till: Jenee, Isabelle
Kopia: anna.k.bartas@gmail.com
Ämne: SV: General Medical Council friar Dr. Jackson helt.

Hej Isabelle, Kopia: Ny ordförande för SBLF (Svenska Barnläkarföreningen) Anna Bärtås

sökte Dig telefonledes idag men fick automatisk svarare så jag ringde Anna Granström som jag blev framkopplad till trots att hon var mamma-ledig, hon får kopia för kännedom så hon har det när hon återkommer.

Jag söker Dig som företrädare för Socialstyrelsen med två frågor varav jag hoppas Du kan ge klart besked på fråga nummer 2 i alla fall.

Fråga 1. Jag har en etisk skyldighet enligt de medicinska myndigheter där jag är registrerad att agera vilket jag gjort. Ni har noterat detta vilket jag är tacksam för och självklart förstår jag att Ni har ansvaret och bör ha det som myndighet. Jag önskar bara finna min roll tydligare. Alltså: Ser ni undertecknad som helt frånkopplad ärendet eller har Ni intresse som myndighet av den kompetens undertecknad och mina engelska kollegor har i saken om differentialdiagnostiska synpunkter på ”apatiska barn”. Rent juridiskt är det viktigt för mig att få klart besked eftersom jag då kan tillsammans med de jurister jag har stöd från kan överklaga eller begära självrättelse från myndigheten eller agera rättsligt för att få saken prövad.

Fråga 2. Jag är 64 år nu och tänkte starta upp privat läkarmottagning och är angelägen att få ett dokument från Er att undertecknads synpunkter icke bedöms som vare sig fel eller irrelevanta för barn med uppgivenhetssyndrom eftersom ingen kan utesluta att bland denna stora grupp av barn verkligen förekommer fall av påförd sjukdom.
Jag är tacksam att få detta skriftligt, ni får stor frihet att formulera det bara huvudbudskapet blir ungefär att Dr. Jackson icke har gjort något fel när han påpekar att fenomenet MAL-BP och induced illness existerar utanför Sverige. Att upplysa om detta var ju min enda och ärliga avsikt – men då kallade SVT/SR mig för inkompetent och rasist. Resten känner Ni till.

Låt mig också påpeka det att regeringen Reinfelt gjorde katastrofala fel i ärendet. Att Socialstyrelsen överhuvudtaget lyssnat på en person som Gellert Tamas som saknar både medicinsk och journalistisk utbildning är en katastrof. Tillika tycks Tamas vänsteraktivistkompisar Henry Ascher och Anders Hjern politiserat saken så tillvida att de rubricerat diagnostik avseende induced illness/parental coaching som något irrelevant för apatiska barnsaken. De måste bara förklara vad de menar. De har ju omöjligt träffat alla två tusen barnen – hur kan de då gå ut och negligera tankar om att MAL-BP kan vara relevant för åtminstone några barn.

Det måste bara på ett eller annat sätt, milt måttligt eller stramt, utkrävas ansvar för detta. Nu har ju Lars Erik Holm och Elis Enwall gått i pension. Jag vill egentligen lägga detta bakom mig men det är en samvetssak för mig och jag kan först göra det när jag vet att Socialstyrelsen fått den information från andra läkare som kan MAL-BP diagnostik som motvikt mot det jag benämner TAB-modellen (Tamas Ascher Bodegård). Jag talade för något år sedan med barnläkarföreningens nya ordförande Anna Bärtås och hon tycktes vara enig med mig att saken är ensidigt belyst tidigare. Hon får faktiskt kopia på detta. Jag är övertygad om att saken idag är så pass mogen att man kan lägga upp en bra management med eller utan mig. Helst utan mig. Jag inser min begränsning och har stor förståelse för den enormt svåra situation barnläkarna varit i. Jag hade icke klarat det bättre, jag hade bara slutat.

Som det är idag måste barnläkarföreningen distansera sig från Ascher, Hjern och den gruppen SBLF har under sitt paraply där Ascher, Hjern m.fl. i saken, enligt undertecknad grovt inkompetenta, härjar. SBLF kan icke låta kollegiala hänsyn gå före barns bästa. Då kommer saken att gå internationellt förr eller senare. Det är jag säker på.

Nåväl. Jag söker Dig snart igen via telefon, kommer också att göra ett gruppbrev till barnläkarförningen, ett vänligt sådant med STÖD, jag kommer inte att kritiserad dem. Vad som behövs är information och utbildning och icke peka finger.

mvh

Dr. Thomas Jackson leg.läk/psykiater
Postboks 148
2241 Magnor
NORGE

 

 

 

Från: Jenee, Isabelle <Isabelle.Jenee@socialstyrelsen.se>
Skickat: den 18 april 2016 07:30
Till: thomas.a.jackson@hotmail.com
Ämne: VB: General Medical Council friar Dr. Jackson helt.

Hej Thomas,

Tack för ditt brev. Vi har tagit del av informationen.

Hälsningar
Isabelle

Isabelle Jenee
Jurist
075-247 35 84

SOCIALSTYRELSEN
Generaldirektörens stab
106 30 Stockholm
Växel 075-247 30 00
www.socialstyrelsen.se
Socialstyrelsen
www.socialstyrelsen.se
Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg. Vi verkar för en god vård och omsorg genom att styra med regler …Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg.

 

 

 

Från: Thomas Jackson [mailto:thomas.a.jackson@hotmail.com]
Skickat: den 14 april 2016 19:31
Till: Granström, Anna; Murphy, Bodil
Ämne: General Medical Council friar Dr. Jackson helt.

Hej Anna, Kopia Generaldirektör och sekreterare till generaldirektör

Att diarieföras till ärendet.

Jag tänkte som Ni vet icke skriva till Er förrän efter sommaren avseende apatiska barn saken men två viktiga saker har skett och jag bedömer det är bra för den vetenskapliga debatten och socialstyrelsens riktlinjer att Ni får kännedom om:

1. Jag anmälde mig själv för någon dryg månad sedan till engelska socialstyrelsen GMC om min roll i apatiska barn syndromet i Sverige som de uttrycker de och bad de skulle klandra mig om de fann jag gjort något fel.

Brevet är konfidentiellt men har diarienummer RB/1-1356520465 om Ni önskar fråga dem om en kopia. Om så är fallet har ni härmed min skriftliga tillåtelse. Jag vet inte vilka regler de har för andra länders myndigheter. För mig är det viktigt följa deras regler.

Jag kan i alla fall meddela delar av dokumentet som att:

a. GMC tackar mig för korrespondensen.
b. GMC har noggrant satt sig i de olika aspekterna om ”apathetic children syndrome” i Sverige och de skriver att de frågat sina experter som menar att ”a reasonable body of practitioners” delar min åsikt.
c. GMC ser inte att jag gjort något som strider mot god medicinsk praxis.
d. GMC tackar för att jag gjort dem uppmärksamma på saken.

2. Jag har också fått brev från professor Marc Feldman USA som betonar att han gärna kommer över till Sverige ”I remain willing and able to help if Sweden ever starts to examine MAL-BP.”.

Notera att han skriver ”able” to help. Jag är säker han an bidra enormt till att lösa denna tragedi. Inte bara han utan säkert också GMC:s experter.

Jag anser nog att en myndighet som låtit en okunnig journalist, som lyft fram medialt sina i saken grovt okunniga politiserande läkarkompisar, dominera förra vägledningen till svårt traumatiserade asylbarn bör låta en odiskutabel medicinsk världsexpert komma till tals. Något annat vore helt oerhört.

bästa hälsningar

Thomas Jackson 070-5093176
postboks 1020 Buttekvern
2389 Brumunddal
NORGE